Tijdens het eerste gesprek wordt uw zorgbehoefte in kaart gebracht. We bespreken de ervaren problemen en stellen een plan van aanpak op. In het plan staan de doelen waaraan gewerkt zal worden. De duur van het contact is afhankelijk van de problematiek. Regelmatig wordt de geboden zorg besproken.
Het aanbod van zorg kan bestaan uit: het voeren van individuele gesprekken met kinderen, jongeren of volwassenen. Er vindt bijv. diagnostiek plaats, behandeling of advisering. Concreet kan dit betekenen het voeren van een gesprek of het doen van oefeningen, het maken van een video-observatie of het geven van psycho-educatie. Gesprekken voeren met derden behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Er wordt gewerkt door te luisteren, vragen te stellen, benoemen wat er gebeurt of door praktisch bezig te zijn (bijv. een spel doen). Het doel is dat er een nieuw evenwicht ontstaat waarbij de situatie hanteerbaar is.
Een veilige omgeving is belangrijk, dit kan zowel thuis, de gymzaal als op de praktijk zijn.
De mate waarin ouders/opvoeders worden ingelicht over de inhoud van de gesprekken is afhankelijk van de leeftijd van het kind/jongere en de te volgen procedure. Bij kinderen jonger dan 16 jaar van gescheiden ouders is er wettelijk toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s), voorafgaand aan het intakegesprek. Wanneer de jongere 16 jaar of ouder is, is er geen wettelijke toestemming nodig van de ouders. Vanaf 16 jaar kan een jongere zich zelfstandig aanmelden.
Er wordt gebruik gemaakt van methoden en technieken uit: Handelingsgerichte Diagnostiek, weerbaarheidstraining volgens Rots en Water, een werkgeheugentraining volgens Cogmed, de ASS-wijzer, Geweldloze Communicatie, Heijkoop, Oplossingsgerichte Korte Psychotherapie en Cognitieve Gedragstherapie.