Binnen de oplossingsgerichte therapie gaat de aandacht vooral uit naar de oplossing in plaats van naar het probleem. Het is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de persoon.
Samen onderzoeken we welke vaardigheden je al in huis hebt om de problemen aan te pakken.
Oplossingsgerichte therapie is kortdurend en resultaatgericht.
Voor wie
Voor kinderen en jongeren met depressieve klachten, angst, stress of een fobie. Oplossingsgericht werken kan ook gebruikt worden bij bij gezinnen en licht verstandelijk beperkte personen.
Werkwijze
- de therapeut stelt open vragen en de bedoeling is om de aandacht naar een meer gewenste toekomst te richten;
- het stellen van de wondervraag: de persoon wordt gevraagd net te doen alsof er een wonder is gebeurd. Het probleem is opgelost, wat is er anders? Hoe voelt dat? Hoe zien andere mensen dat aan jou? Wat is er voor nodig?;
- de uitzonderingen: uitgangspunt is dat vrijwel niemand het ‘probleem’ permanent ervaart. Er zijn altijd uitzonderingen. Door die uitzonderingen uit te vragen, leert de persoon die uitzondering groter te maken, waardoor het probleem kleiner wordt;
- schaalvragen: de persoon geeft zich een cijfer binnen een range van 1-10;
- feedback: een boodschap van de therapeut aan de persoon.
De gesprekken worden over het algemeen ervaren als plezierig omdat er gesproken wordt over oplossingen in plaats van problemen.